Bo že držalo,  DA SE NAJBOLJŠE STVARI ZGODIJO SPONTANO, nepričakovano.

Iz nagajive debate med fotografi in plezalci je pred kratkim vzklila krasna zamisel, in ker ne ostajamo zgolj sanjači, je rezultat že tu!

Oboji  VIDIMO IN CENIMO LEPOTE SLOVENSKIH GORA, zato je padla ideja, da bi tokrat postavili prav posebno fotografsko razstavo – v eno najtežjih, a lahko dostopnih slovenskih ferat, v Gonžarjevo peč pri Vinski Gori. Kolikor nam je znano, je to projekt, kakršnega daleč naokoli še ni bilo, po dosedanjih informacijah smo celo prvi na svetu. Priljubljenost lokacije je med ljubitelji tovrstne plezarije zelo velika in obiskovalci se morajo marsikdaj pošteno načakati, da pridejo na vrsto za plezalni užitek. Z regionalne ceste, ki povezuje Savinjsko dolino in Koroško, je pogled na steno zelo markanten.

S posebnim postopkom tiska na platno bomo V JULIJU IN AVGUSTU 2015 v steni neposredno ob plezalni poti razstavljali 11 na internem natečaju izbranih fotografij večjega formata na temo lepot slovenskih gora, ohranjanja flore in favne, sonaravnih in spoštljivih človeških aktivnosti v gorah.

Vabilo Gonzarjeva pec.cdr

VABLJENI NA OTVORITEV RAZSTAVE,

ki bo V ČETRTEK, 2. 7. 2015 ob 17h, neposredno ob vznožju učnega poligona Planinske Zveze Slovenije – zavarovane plezalne poti Gonžarjeva peč nad Vinsko goro. Otvoritev s kratkim kulturnim programom bo izvedena v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Vinska Gora.

Za dejanski ogled razstave pa je potrebno upoštevati sledeče:

Gonžarjeva peč je športna, zelo težka zavarovana pot s strmimi in zahtevnimi odseki, mestoma zelo izpostavljena in brez umetnih stopov. Za gibanje v steni je obvezna čelada, plezalni pas, samovarovanje in seveda ustrezne izkušnje. Fotografije bodo razstavljene ob urejeni plezalni poti na pečinah 70 metrov visoke stene. Opozoriti moramo, da je ogled razstave na lastno odgovornost, le za ustrezno plezalno usposobljene in izkušene osebe, torej za obiskovalce, ki so skladno z navodili za gibanje v steni seznanjeni z varnostnimi pravili, etičnim kodeksom plezalcev in nevarnostmi v steni oziroma za obiskovalce pod vodstvom izkušenega vodnika.

Društvo fotografov SVIT iz Celja je v slovenskem prostoru eno največjih, najuspešnejših ter najbolj vsestransko  aktivnih fotografskih društev, pri realizaciji tokratnega projekta pa se moramo še posebej zahvaliti alpinistu Iztoku Čurčiju za idejo in vodenje projekta, Krajevni skupnosti Vinska Gora in Planinskemu društvu Vinska Gora za odlično sodelovanje in topel sprejem ter sponzorjem.

Več  o aktivnostih društva in seveda obilico zanimivega fotografskega ustvarjanja lahko najdete na spletni strani  http://www.df-svit.si/.

VESELIMO SE SKORAJŠNJEGA SNIDENJA!