V petek 9.3.2018 smo Svitovci na otvoritvi v galeriji Železarskega muzeja Štore gostili Foto klub Rijeka z njihovo že 80-letno retrospektivo. Ambasador tega mednarodnega sodelovanja je pravzaprav Svitov podmladek – Rene Kračun, ki je lani na razpisu za mlade v Rijeki prejel prvo nagrado v svoji kategoriji, ob prevzemu nagrade v galeriji principij v Rijeki pa je beseda dala besedo in idejo o sodelovanju smo udejanjili z razstavo na Teharjah. Otvoritev je potekala v napolnjeni galeriji v sproščenem in prijateljskem vzdušju s prav prijetno energijo in ustvarjalnim fotografskim klepetom. Predsednika društev Borislav Božić in Marko Rebov sta nas s simpatičnim dialogom dveh pedagogov še dodatno nasmejala. Veseli nas, da je dogodek tako lepo uspel in že razmišljamo o novih aktivnostih. Razstava črnobelih fotografij 50 avtorjev bo odprta še do konca meseca. Hvala ga. Slavici Glavan in Železarskemu muzeju za odlično sodelovanje.
Od 9.3. do 31.3.2018, vabljeni v galerijo Železarskega muzeja, Teharje 11, Teharje, kjer je razstavlja svoja dela kar 50 članov Fotokluba Rijeka.

Fotografija ni luksuz, ampak družbena potreba1

RETROSPEKTIVA FOTOKLUBA RIJEKA

Fotografiranje kot hobi ali amaterska fotografija se v Reki pojavi z ustanovitvijo prve fotografske sekcije konec 19. stoletja. Začelo se je v soboto, 9. januarja 1897. leta, ko so na pobudo čudovitega profesorja fizike, Petra Salcherja in Sándorja Alexandra Rieglerja, ravnatelja Madžarske gimnazije v Reki, ustanovili fotografsko sekcijo v Klubu naravoslovnih ved. To je bil začetek amaterske fotografije v Reki in do danes se ta zgodovinska in časovna spirala ni prenehala razvijati. Že čez nekaj let je Klub naravoslovnih ved prenehal delovati, z njim pa tudi fotografska sekcija. A prav nekje v tem času, v prvih desetletjih dvajsetega stoletja, se ustanovi Planinsko društvo Velebit, podružnica Sušak, znotraj katerega se oblikuje tudi fotografska sekcija.

V vseh letnih poročilih iz tega časa, ki jih objavlja Hrvatski planinar, glasilo Hrvaškega planinskega društva, se ravno ta sekcija omenja kot najaktivnejša. Člani sekcije so večkrat poskušali ustanoviti zaseben in neodvisen fotografski klub. V veliki želji po druženju enako mislečih so uspeli zbrati začetni kapital in ustanovili laboratorij za izdelavo fotografij. Tako so se 26. januarja 1939. leta ob 21. uri sestali v zgradbi številka 13, v Sokolskem društvu v Ružićevi ulici in izvedli ustanovno skupščino. Skupščina je z delom končala štirideset minut kasneje in ustanovljen je bil Fotoklub Sušak. Člani novonastalega društva so imeli razstavljalske in organizacijske izkušnje še iz fotosekcije Planinskega društva Velebit in so tako že naslednje leto, v sodelovanju Opero Nazionale Dopolavoro, organizirali prvo medkrajevno razstavo umetniške fotografije Sušak-Fiume.

Po drugi svetovni vojni so se združili vsi fotografski entuziasti zdaj enotnega mesta in tako z delom začne Fotoklub Rijeka. Že leta 1951 v prostorih Fotocentra Rijeka organizirajo prvo klubsko razstavo.  Fotocentar Rijeka je bila sicer trgovina fotografske opreme  in potrebščin na Korzu, v kateri je bil zaposlen Fernando Soprano.

V petdesetih in šestdesetih letih so se vrstile pomembne razstave, ki jih je organiziral Fotoklub Rijeka, ena takih je bila mednarodna razstava More. Sodelovanje tujih avtorjev na teh razstavah je pozitivno vplivalo na domačo fotografsko sceno. Sedemdeseta in osemdeseta leta so bila zelo plodna in avtorsko raznolika. V teh letih so se gradili avtorji, katerih opusi so zelo pomembni za hrvaško fotografijo, njihova kreativna spirala pa prisluhne in diha evropske vetrove.

Klub se preko devetdesetih let skozi več razstav in z rednim klubskim delom, obdrži vse do tretjega tisočletja .

Danes se je Fotoklub Rijeka s strokovnim delom in programskim konceptom izoblikoval v resno institucijo, ki je prerastla zgolj hobi osnove, ter popolnoma resno in kompetentno deluje v vseh aspektih fotografskega ustvarjanja. S svojim javnim delovanjem se je klub v širšem prostoru oblikoval v referenčni center za fotografsko ustvarjanje.

Pomembnost kluba se kaže v tem, da združuje različne skupine fotografov. V svojem delu se ne osredotočamo na razlikovanje med profesionalnim in amaterskim izhodiščem, ampak fotografijo opazujemo s stališča dobrega ali slabega ustvarjanja. Smo začetniki Festivala reške fotografije PHOTORI, ter Festivala fotografije za mlade ‘Život je lijep’, ki ga prirejamo že vrsto let.

V naših prostorih deluje Galerija Principij, Sekcija mladih in Sekcija ljubiteljev analogne fotografije. V Galeriji Principij se nahaja tudi fotografska knjižnica in muzejska zbirka fotografske opreme in pribora. V obdobju enega leta organiziramo preko štirideset različnih programov kot so razstave, predavanja, delavnice in podobno. Zaradi naše programske raznolikosti in ustvarjalne odprtosti so naši programi dobro obiskani, člani našega kluba pa prihajajo iz cele Hrvaške, pa tudi iz Nemčije, Rusije in Amerike.

Predsednik kluba:

Borislav Božić, prof.

1Slogan iz kataloga 1. Klubske razstave umetniške fotografije Fotokluba Rijeka, leta 1951

FK Rijeka--8 FK Rijeka--9 FK Rijeka--17 FK Rijeka--29 FK Rijeka-12209 FK Rijeka-12212 FK Rijeka-12214 FK Rijeka-12233DSCF1360 DSCF1364 DSCF1396 DSCF1398 DSCF1411 DSCF1412 DSCF1420 DSCF1425 DSCF9032 DSCF9034 DSCF9040 DSCF9043 FK Rijeka (1 of 28) (1) FK Rijeka (3 of 28) FK Rijeka (5 of 28) FK Rijeka (11 of 28) FK Rijeka (12 of 28) FK Rijeka (13 of 28) FK Rijeka (16 of 28) FK Rijeka (17 of 28) XT2F3912 XT2F3919

Avtorji fotografij: Zdene Podlesnik, Igor Rosina, Ivan Kolenko, Kaja Božiček in Robert Gajšek.